Het woord zelfvertrouwen bestaat uit de woorden zelf en vertrouwen en het betekent geloven in jezelf, jezelf goed kennen en herkennen van je eigenwaarde. Om erachter te komen hoe je jezelf leert kennen en hoe je jouw eigenwaarde kunt ontdekken, staan hieronder vijf stappen:

Stap 1. Wat zijn mijn behoeften?

Wat zijn mijn behoeften? Wat heb ik nodig?
Vraag je af: Wat vind ik prettig en wordt ik blij van? en Waar wil ik aan werken? (werk, financiën, voeding, mensen om me heen, relatie, hobby’s…)

2. Wat zijn mijn waarden?

Een waarde kun je zien als een kompas of wegwijzer die je leven richting geeft en waar je naartoe wilt in je leven. Voor het bepalen van je waarden stel je de vraag: Wat vind ik superbelangrijk?

We stellen ons te zelden de vraag wat we echt belangrijk vinden. Als je dat wel doet en dit helder voor ogen hebt, is het veel gemakkelijker om beslissingen te nemen.

Als je dit niet helder hebt, is de kans groot dat je bijvoorbeeld sneller meegaat met anderen of beslissingen neemt die niet zo goed bij je passen of niet goed zijn voor je. Vraag dus wat echt belangrijk voor je is, zelfs zo belangrijk dat je voor gek zou gaan staan voor deze waarde.

Je wordt je bewuster van jezelf. Hier vind je een overzicht van waarden.

Stap 3. Wat zijn mijn vaardigheden?

Vaak weten we niet waar we goed in zijn, omdat het ons normaal lijkt. We zijn ergens goed in en dat gaat ons goed af. Dat is voor ons vanzelfsprekend, maar meestal betekent het dat je er supergoed in bent.

Om er toch achter te komen waar je goed in bent, kan het helpen om het aan een goede vriend of vriendin of iemand uit jouw omgeving te vragen die jou goed kent. Ga gewoon het gesprek hierover aan.

Het is belangrijk te focussen op wat je goed kunt, op je vaardigheden en je sterke kanten, in plaats van op wat je niet goed kunt.

Tip: Maak een lijst van je vaardigheden. Wellicht helpt het je om terug te denken aan een moeilijke tijd in je leven. Wat is jou toen bijzonder goed gelukt? Hoe is het jou gelukt om er bovenop te komen?

Stap 4. Hoe wil ik mijn leven inrichten?

Vraag je af: Wat vind ik echt leuk, wat is mijn doel van het leven en wat kan ik echt goed? Zoals je ziet, heeft deze stap veel te maken met de stappen 2 en 3.

Het is niet zo dat het leven een kant en klaar doel voor iedereen heeft. Je kunt zelf nagaan welk doel het leven voor jou heeft. Hoe leuk is het om een eigen doel voor je leven te creëren.

Stap 5. Wie ben ik eigenlijk?

Hier gaat het om luisteren naar je hart of lichaam in plaats van naar je mind/hoofd. Ons hoofd geeft vaak andere impulsen dan ons lichaam, omdat ons hoofd ervan houdt om dingen zo te laten zoals ze zijn. Het hoofd houdt van zekerheid en vasthouden aan bestaande structuren. Als je alleen leeft vanuit je hoofd en gedachten, blijf je in je comfortzone en steeds in dezelfde cirkel ronddraaien.

Hoe kunnen we meer vanuit ons hart of lichaam leven?Een aantal tips:

 1. Neem meer pauzes en luister in de pauzes goed naar je lichaam/hart:
  • Wat zijn je behoeftes en wensen?
  • Hoe voel jij je op dit moment?
  • Wat zou je graag willen?
 2. Neem afstand van je gedachten en realiseer je dat je niet je gedachten bent:
  • We hebben ongeveer 60.000 gedachten op een dag, maar we focussen alleen op de gedachten die met ons onderbewustzijn resoneren.
  • Als bijvoorbeeld je onderbewustzijn denkt dat je niet goed genoeg bent, kies je de gedachten uit die dit bevestigen en focus je daarop.
 3. Vraag je af waar je over twee jaar wilt zijn, wat je wilt doen, hoe jij je leven wilt inrichten als er geen mentale grenzen zijn. Waar ben je over twee jaar als alles gaat zoals je zou willen.