De misvatting voor een leven in balans

Vaak denken we dat we niet in balans leven of voelen we ons uit balans. Maar waar komt dat gevoel eigenlijk vandaan? Wat is het geheim achter een leven in balans?

We hebben zo veel dingen te doen, dat we het gevoel hebben altijd iets te missen. Ja precies, de “fear of missing out”, de angst om iets te missen is bijna normaal geworden in onze huidige maatschappij. Als je bijvoorbeeld veel werkt en vaak overuren maakt heb je het gevoel niet voldoende tijd met je gezin of kinderen te kunnen verdringen. Of we hebben het zo druk met het gezin en met werken, maar geen tijd om naar de sportschool te gaan. Of we hebben tijdens het weekend zo veel sociale verplichtingen, maar geen tijd om bij te komen van een drukke werkweek. We voelen ons altijd verscheurd, altijd jezelf moeten delen en nooit ergens echt te ZIJN.

Balans is niet alles even veel doen.

Een feit is dat we gewoonweg niet alles kunnen doen, je hebt alleen zoveel tijd als je hebt. Je zou dus keuzes moeten maken. Het is daarom belangrijk erachter te komen wat je werkelijk belangrijk vind. Wat is echt heel erg belangrijk voor je? Waar wil jij je tijd aan besteden?

Moet ik niet juist proberen alles even goed te doen?

Vooral wij vrouwen willen eigenlijk alles goed doen. Het liefst op elk vlak. We willen voor onze kinderen een goede moeder zijn, gezellige vrienden hebben, we willen werken, een strak en fit lichaam hebben en de perfecte lover en vrouw zijn.

We creëren een perfecte routine waarin we netjes alles in balans houden, we willen alles zo goed en toch efficiënt mogelijk doen. Daar is op zich niets mis mee, ik hou namelijk zelf ook veel van alles zo goed mogelijk te doen, maar een probleem ontstaat vaak wanneer we onszelf pas op de laatste plaats zetten en ja je weet hoe dat gaat met dingen op de laatste plaats… Daar kom je dan toch vaak niet aan toe. We komen na een tijd erachter dat we niet blij zijn hoe het leven gaat. We worden ongelukkig en hebben weer het gevoel iets te missen, namelijk tijd voor ons.

Is het niet egoïstisch om aan mezelf te denken?

Ik denk zelf dat het juist belangrijk is om aan jezelf te denken en goed voor jezelf te zorgen. Alleen zo kun je goed voor je gezin en je kinderen zorgen. Je zult keuzes moeten maken en af en toe nee tegen mensen moeten zeggen. Zeg je altijd ja tegen mensen, zeg je eigenlijk vaak nee tegen jezelf, tegen je gevoel wat eigenlijk zegt “Ik heb er stiekem niet zo veel zin in, maar ja, ik heb het wel afgesproken dus doe ik het toch maar.”

Seizoenen in het leven

Ik hou ervan om meer te leven vanuit de vier seizoenen.

De lente waar je veel inspiratie opdoet, de zomer gaat over productief zijn en op het top zijn van je energie. In de herfst geniet je van je succes en tijdens de winter hou je rust, laat je je batterij op en reflecteer je over wat je allemaal hebt gedaan.

Je zou zo ook een dag of een week op die manier kunnen indelen.

 

Leef een bewust leven

Bewust leven betekend voor mij mijn leven zo in te richten vanuit bewuste keuzes, alleen zo creëer je een gelukkig leven. Het gaat hierbij vooral om gewoontes die je bewust creëert, omdat gewoontes eigenlijk je hele leven bepalen. Eerst maak je een bewuste keus en dan herhaal je het gedrag zo lang tot dat het een gewoonte is geworden.

Mijn tips op een rij:
  1. Maak keuzes: Wat wil je echt? Waar wil jij je kostbare tijd aan besteden?
  2. Maak je los van dingen, die je energie kosten en geen energie geven.
  3. Zeg vaker nee tegen afspraken, waar je geen zin in hebt of personen.
  4. Leef vanuit seizoenen, probeer zoveel mogelijk je dag en/of week volgens deze methode in te richten.
  5. Leef bewust!!!!