Aristoteles zei dat we zijn wat we doen. Ons (automatische) handelen, onze gewoonten hebben resultaat.

De meningen verschillen erg hoelang het duurt voordat we ons het gewenste gedrag eigen hebben gemaakt. Ik kom vaak tegen dat het 21 dagen duurt voordat je gewoonten verandert. Maar is dat wel zo? Hoelang duurt het nou echt om een gewoonte aan te leren? En waarom duurt het bij sommige gewoonten langer dan bij andere?

Uit onderzoek blijkt dat je niet kunt uitgaan van 21 dagen, omdat het van verschillende factoren afhankelijk is.

Psycholoog Jeremy Dean onderzocht het aanleren van goede gewoonten bij 96 personen, die iets alledaags wilden doen wat ze voorheen niet deden. Goede gewoonten aanleren, zoals sporten, meer bewegen in het algemeen of gezond eten.

Het onderzoek duurde in 84 dagen en de mensen die meededen, gaven op een website feedback. Het kostte de mensen gemiddeld 66 dagen om het gewenste gedrag te veranderen in een gewoonte. Het interessante is dat de tijd die het kostte afhankelijk was van verschillende factoren, zoals complexiteit en het eigen doorzettingsvermogen. Ging het bijvoorbeeld om het drinken van een glas water na het eten dan was dit al snel, na 20 dagen, gerealiseerd. Het duurde echter 50 dagen om de gewoonte aan te leren om een stuk te wandelen na de lunch.

Het gewenste gedrag in het begin constant herhalen, beïnvloedde de uitkomst enorm en daarmee steeg het slagingspercentage. Je kunt dit zien als het beklimmen van een berg die steil begint en langzaam vlakker wordt. Het onderzoek liet ook zien dat het soms tot 250 dagen kan duren voordat een gewenst gedag een gewoonte is geworden.

Variabelen voor het aanleren van goede gewoonten:
  • Het duurt tussen de 21 en 250 dagen en gemiddeld 66 dagen.
  • Het hangt af van de complexiteit van de gewoonte.
  • Het hangt af van het doorzettingsvermogen.
  • Er is een constante herhaling in de beginperiode van het goede en gewenste gedrag nodig.

In ‘Macht der gewoonte’ beschrijft Charles Duhigg dat er altijd een cue of anker nodig is om een bepaalde gewoonte te activeren. Je hoort bijvoorbeeld meeuwen en je denkt gelijk aan de zee of je ruikt een bepaald parfum en je denkt aan een persoon die je met deze geur verbindt. Je ruikt iets te eten en je krijgt zin in dit gerecht. Hier zit een beloningssysteem achter, ook al is het misschien niet gelijk duidelijk waar het hem in zit.

Als je nagaat wat de beloning voor jou is, waarom je die beloning wilt hebben en als je vervolgens op zoek gaat naar een bewuste andere beloning, alleen dan kun je jouw gedrag veranderen.

Stappenplan voor het aanleren van goede gewoonten.
  • Maak een plan voor het aanleren van een goede gewoonte.
  • Begin met kleine stappen (bijvoorbeeld twee keer in de week sporten). Wees hierin wel consistent. (In plaats van vaker sporten en dit dan niet vol kunnen houden.)
  • Denk goed over de dag en het tijdstip van de gewoonte die je wilt aanleren. Wat houd je dit het beste vol?
  • Zoek een beloning voor het gewenste gedrag. Wat is een goed anker voor jou?
  • Wat is een goede beloning na bijvoorbeeld een maand/drie maanden of een half jaar?

Succes en zet hem op. Ga voor gedragsverandering en goede gewoonten, voor een gezonde keuze voor jezelf.

EN ALWAYS KEEP IN MIND:

REMEMBER WHY YOU STARTED!

Bron:

Charles Duhigg, The power of habit, why we do what we do in life and business, Random Books, 2014

Jeremy Dean, Making habits, breaking habits: why we do things, why we don’t, and how to make any change stick, Da Capo Life Long Books, 2013.

Grenzen stellen